Vișinel Bălan, președintele ONG-ului Consiliul Tinerilor Instituționalizați, a anunțat, luni, pe Facebook, „prima adopție gay din România”, lăsând să se înțeleagă faptul că un cuplu gay din țara noastră a adoptat un copil insituționalizat. În realitate, este vorba de o persoană singură, un bărbat din Cluj, care a trecut doar de prima etapă a procesului de adopție. Până la finalizarea procedurii prin care se poate încredința un copil mai sunt multe etape, îndelungate.
„Prima adopție gay din România
Felicit tânărul/ persoana care a avut curajul să facă acest pas, de a salva un copil abandonat din chinurile orfelinatului. Felicit curajul Direcției pentru Protectia Copilului pentru că a ales să respecte legea. Asta înseamnă profesioniști. Felicitări”, este mesajul lui Vișinel Bălan, președintele ONG-ului Consiliul Tinerilor Instituționalizați.
În realitate, nu este vorba de un cuplu gay din România care ar fi adoptat un copil. Potrivit autorităților din Cluj, un bărbat din acest oraș doar s-a calificat pentru a începe procesul de adopție, adică a obținut un atestat că este apt fizic și material pentru a merge mai departe în acest proces.
„În acest caz este vorba de o persoană singură atestată ca persoană aptă să adopte. Acestui domn i s-a eliberat atestatul de persoană aptă să adopte în luna octombrie 2021.
La eliberarea acestui atestat, așa cum prevede legislația, s-au luat în considerare garanțiile materiale, cele morale, precum și starea de sănătate a persoanei, atât din punct de vedere fizic cât și psihologic. O persoană care vrea să adopte nu poate fi discriminată pe criterii de etnie, orientare sexuală, sex sau religie. Deci, persoana a trecut doar de prima etapă a adopției, adică atestarea. Atestatul se eliberează pe o perioadă de cinci ani, cu reevaluare anuală. Potrivit legilsației, o persoană singură poate adopta un copil”, a declarat pentru Gândul Alina Chiorean, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.
Sursa citată ne-a explicat și care sunt următoarele etape în procesul de adopție.
„Persoana este în prezent în așteptare, nu a intrat încă în etapa de potrivire cu un copil declarat adoptabil, și urmeză să parcurgă și următoarele etape: potrivire teoretică, potrivire practică, apoi etapa încredințării și încuviințării. La încredințare și încuviințare procesul durează câte 90 de zile. Repet, legislația permite ca o persoană singură să adopte, și nu putem discrimina pe criterii de orientare sexuală, iar această persoană are atestat pentru persoană singură”, a mai declarat Alina Chiorean pentru Gândul.
În ceea ce privește postarea lui Bălan, aceasta a devenit foarte controversată și a atras sute de reacții, unele jignitoare la adresa comunității gay, dar sunt și multe mesaje de felicitări pentru demersul de adopție.
Postarea lui Vișinel Bălan este însoțită de o fotografie cu un băiețel ținut de mâini de doi bărbați, dar care nu prezintă o situație reală ci una fictivă, strict cu caracter ilustrativ.